انواع سنگ های قیمتی کدام اند؟

انواع سنگ‌ها در جواهرات نقره

کره زمین سرشار از شگفتی ها و زیبایی های گوناگون است؛ بخشی از این شگفتی‌ها درون زمین جای دارند وبخش دیگر آن، بر روی زمین قابل مشاهده اند. بیشتر عناصر، در هسته زمین به صورت مذاب هستند که توسط آتش فشان ها به سطح زمین راه پیدا می‌کنند و بر اثر مجاورت با اکسیژن و جریان هوا جامد می‌شوند. برخی از این عناصر نیز مانند انواع فلزاتی چون: آهن، مس، طلا، نقره و ... قابلیت ذوب مجدد دارند؛ و اما برخی از دیگر عناصر، که در حفره‌های زمین حبس شده و در اثر حرارت درونی و فشار بالا تشکیل کریستال می‌دهند، توسط ماگما جامد شده و تبدیل به سنگ می‌شوند. این سنگ‌ها، با ترکیبات عناصر دیگر مانند گوگرد، آلومینیوم، منیزیم، کروم و البته وجود عنصر سیلیس به شکل‌ها و رنگ های بسیار زیبا و جذاب در می‌آیند که به عنوان سنگ زینتی مورد توجه انسان ها قرار گرفته  به همین دلیل قیمتی می‌باشند.

به طبع هر گرانی بی علت نیست و قیمتی بودن هر کانی، بستگی به ویژگی های آن دارد. سنگ ها هم با توجه به داشتن ویژگی های مختلف، قیمتی می‌شوند و هر چه این ویژگی‌ها جذاب‌تر باشند، طبیعتاً سنگ قیمتی‌تر خواهد شد. مهمترین عوامل برای امتیاز دهی به یک سنگ، شامل موارد زیر می‌شود:

  1. 1. درصد سختی
  2. 2. درصد شفافیت
  3. 3. درصد خلوص یا تعداد عناصر
  4. 4. درصد پراکندگی
  5. 5. خلوص رنگ

سنگ آب دار چیست؟

اگر شفافیت یک سنگ به اندازه ای باشد که همچون سنگی خیس به نظر برسد، به آن سنگ آب دار گفته می‌شود. اما  دو دلیل باعث شفاف شدن سنگ ها می‌شود:

دلیل اول: تک عنصری و یا نهایتاً دو عنصری بودن. بدین صورت که عناصر تبلور یافته درونی، تحت فشار و حرارت بالا در کربن یا گوگرد، به مرور تشکیل کریستال داده‌اند. این سنگ‌ها به دلیل داشتن عناصر کمتر در ساختار خود، ساده ترین و محکم ترین شکل کریستالی را دارند بنابراین قیمتی‌تر هستند.

دلیل دوم: دارا بودن عنصری به نام سیلیس
سیلیس ماده ای مذاب است که در هسته زمین موجود می‌باشد و به صورت ماگما از آتش فشان ها خارج می‌گردد و در موارد نادرتر،از طریق سنگ های فضایی به زمین رسیده‌اند. زمانی که این ماده به صورت خالص سرد می‌شود، بی رنگ شده و نور را از خود عبور می‌دهد و قابلیت ذوب مجدد دارد که به این دلیل از آن در تولید شیشه استفاده می‌شود. اما در بعضی مواقع، در حفره های سنگی زمین با عناصرموجود در آن، ترکیب می‌شود که این عناصر، باعث ایجاد رنگ های متنوع شده و در زمانِ سرد شدن، تشکیل کریستال می‌دهند. به این نوع سنگ ها، سنگ های کوارتزی گفته می‌شود.

انواع سنگ‌های قیمتی

با توجه به توضیحات داده شده، سنگ ها به دو گروه: کم عنصر و کوارتزی تقسیم می‌شوند که انواع آن شامل موارد زیر است:


الماس

سنگ الماسالماس، از سنگ‌های بسیار گران بها و کمیاب است که از فشرده شدن کربن در طی میلیون‌ها سال به وجود می‌آید. این سنگ اغلب در معادن زغال سنگ یافت می‌شود.
زغال سنگ، در حالت معمولی شعله ور می‌شود. این بدین معناست که قبلاً دچار تحریق شده و الماس، تکه ای مذاب و تبلور یافته از عنصر کربن است که در اثر این حرارت، ذوب شده و سپس در اثر فشار، منسجم می‌شود وبه صورت تک عنصر، تشکیل دانه‌های کریستالی می‌دهد. به همین دلیل، مقاومت بالایی در مقابل ضربه دارد؛ به طوری که سختی آن 10 بوده و از این لحاظ، رتبه اول را در میان سنگ های قیمتی دارد. همچنین نوعی نیمه رسانا محسوب می‌شود که در بعضی محصولات الکترونیکی و فضایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سنگ الماس، در اصل بی رنگ است اما اگر در محیط هایی دارای عناصر دیگر شکل بگیرد در رنگ‌های آبی،  قهوه ای و مشکی هم یافت می شود.
این سنگ به دلیل انحصار و عرضه بسیار محدود، قیمت بالایی به خود گرفته و در دسترس تولید کنندگان صنعتی نمی‌باشد و بیشتر جنبه جواهراتی دارد که با توجه به برش های خاص، درخشندگی بیشتری به خود خواهد گرفت. برش برلیان، معروفترین شیوه تراش الماس است. دانشمندان گفته‌ اند با پیشرفت علم، می‌توان با مشابه سازی شرایط در آزمایشگاه‌های اتمی‌، در مدت زمان بسیار کمتری، الماس مصنوعی تولید کرد. امروزه به کارگیری الماس طبیعی بر روی جواهرات چندان رایج نیست چرا که قیمت آن بسیار بالا بوده و زیبایی آن در مقایسه با جواهرات مختلف، اختلاف زیادی ندارد. با این حال گاهی بر روی انگشتر نقره و یا به عنوان برلیان بر روی رکاب انگشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که نمونه های این کار، در محصولات مختلف سایت حجره شوشتری موجود می‌باشد.
نگین‌هایی که روی طلا کار می‌شود، اغلب از نوع الماس صنعتی با برش برلیان می‌باشند. از این الماس‌ها برای برش‌های صنعتی هم استفاده می‌شود. اما می‌توانید با مراجعه به فروشگاه های معتبر، الماس اصل را پیدا کرده و خریداری نمایید.


زمرد (emerald)

سنگ زمرد، نوعی سنگ بریل است که اولین بار در مصر استخراج شد. زمرد به نگینی سبزرنگ معروف است که طیف رنگی آن از سبز تا سبز مایل به آبی هم می‌باشد. رنگ زمرد بستگی به مقدار وانادیوم و کروم موجود در آن داشته و عنصر اصلی آن، منیزیم است. زمردی که سبز پررنگ، شفاف و بدون ناخالصی باشد، دارای ایولوین بیشتری است که آن را از سنگ های کوارتزی جدا کرده و نزدیک به سنگ الماس می‌کند. این نوع زمرد، کمیاب است و درجه سختی آن 8 می‌باشد به همین دلیل از قیمت بالاتری برخوردار است. رنگ سبز رنگ معنویت و طبیعت است به همین دلیل انگشتر زمرد طرفدران بسیاری دارد.

زمرد در ایران هم در معدن رفسنجان یافت و استخراج می‌شود؛ اما ارزش آن نیمه قیمتی است. با این حال خریداران زیادی داشته و به همین دلیل به اروپا نیز صادر می‌شود.

  1. انواع زمرد1. زمرد زامبیا:

اکثراً مات است و ارزش بالایی ندارد. این سنگ اولین بار در آفریقا مورد استفاده قرار گرفت اما امروزه معادن آن در پاکستان هم می‌باشد.

  1. 2. زمرد کلمبیا:

به دلیل شفافیت و خلوص بالا، بسیار گران تر از زمرد زامبیا می‌باشد و معدن اصلی آن همانطور که از نامش پیداست در کشور کلمبیا می‌باشد.

  1. 3. زمرد بایرون:

بایرون در واقع پودر زمرد است که طی مراحلی تبدیل به سنگ زمرد می‌شود. این زمرد در نوع تراش متفاوت است و از خلوص رنگی و شفافیت بیشتری برخوردار بوده و قیمت آن نسبت به زمرد‎های دیگر پایین تر است.

  1. 4. زمرد سیبری:

این زمرد، از معدنی در شمال روسیه استخراج می‌شود. وجود سرما در این ناحیه باعث شده زمرد با سرعت بیشتری کریستاله شود، از خلوص بیشتری برخوردار باشد و همچنین بهتر تراشیده شود. به همین دلیل زمرد سیبری، جزء سنگ های قیمتی محسوب می‌شود.

  1. 5. زمرد پنجشیر:

نام دره ای در افغانستان است. معدن زمرد این ناحیه،  زغال سنگی می‌باشد. این زمرد از دل سنگ های سیاه استخراج می‌گردد. در این منطقه، زمردِ خالص بیشتر یافت می‌شود. به همین دلیل، در بازار جهانی، جزء سنگ های قیمتی بشمار می‌رود به طوری که بعد از الماس رتبه دوم را به خود اختصاص می‌دهد.

 

لازم به ذکر است عوامل بسیاری درهنگام  قیمت گذاری سنگ زمرد نقش دارند که از مهمترین آنها می‌توان به معدن زمرد، میزان شفافیت سنگ، رنگ زمرد و درصد ناخالصی موجود در این سنگ اشاره کرد. برای مطالعه بیشتر و شناخت دقیق تر این سنگ ارزشمند، می‌توانید به مقاله سنگ زمرد مراجعه کنید.

 


یاقوت (Ruby)

یکی از پرطرفدارترین سنگ ها در جهان است که رنگ سرخ آن، در میان پادشاهان بسیار محبوب بوده است. این سنگ از ترکیب اکسید آلومینیوم و اتم اکسیژن ساخته شده است. ترکیب کروم، باعث سرخی و سولفات سدیم باعث سبزی یاقوت می‌شود. بیشترین یاقوت ها در آسیا در مناطق جنوب مرکزی یافت می‌شود.

 انواع یاقوت شامل موارد زیر می‌شود:

  1. 1. یاقوت آفریقایی:

یاقوت آفریقایی تنوع رنگی بسیار بالایی دارد از جمله سرخ، زرد و کبود.

  1. 2. یاقوت برمه:

موگوک برمه، نام یکی از شهرهای قدیمی‌ در هند بوده که امروزه آن را با کشور میانمار می‌شناسند. وجود معادن فراوان در آن منطقه باعث شده است میانمار از کشوران استعمار شده توسط فرانسه و انگلیس باشد. یاقوت برمه بیشتر در رنگ‌های سرخ یافت شده و به صورت مات می‌باشد.

  1. 3. یاقوت سریلانکا (Sapphire):

معمولاً یاقوت های کبود و آبی خلوص بالایی دارند به همین دلیل یاقوت سریلانکا در بین انواع یاقوت، قیمتی‌تر به شمار می‌روند.

 

یاقوت، سختی بالایی داشته و یکی از دلایل قیمت بالاتر آن نسبت به برخی دیگر از جواهرات زینتی، همین موضوع می‌باشد. همچنین این سنگ، در میان روایات مختلف از ائمه معصومین(ع) نیز به چشم می‌خورد و این بزرگواران نیز خواص گوناگونی را برای یاقوت ذکر کرده اند. علاوه بر این، خواص علمی مختلفی برای آن ذکر شده است. به عنوان مثال، گفته شده یاقوت سرخ برای جریان خون مفید بوده و عملکرد قلب را بهبود می‌بخشد. تمام این موارد باعث شده از به کارگیری سنگ یاقوت بر روی انگشتر نقره استقبال بسیار خوبی شود به طوری که امروزه انگشتر یاقوت یکی از محبوبترین انگشترها در میان مردم می‌باشد. 


فیروزه (Turquoise)سنگ فیروزه

فیروزه، رنگی بین آبی و سبز کمرنگ دارد. خاص بودن رنگ فیروزه باعث محبوبیت آن میان مردم شده است. اولین معادن فیروزه در ایران و مصر کشف شد. در حال حاضر، انواع فیروزه در نقاط مختلف جهان یافت می شود. همانطور که احتمالاً می‌دانید، بهترین و مرغوبترین فیروزه جهان، فیروزه نیشابور می‌باشد؛ زیرا علاوه بر کمیاب بودن، طبع رنگی بسیار زیباتری داشته و نوع صاف و بدون رگه آن، از گران‌قیمت ترین جواهرات زینتی محسوب می‌شود. فیروزه برای تقویت نور چشم سفارش شده و در روایات نقل شده از ائمه معصومین(ع) برای افزایش رزق و روزی مفید می‌باشد. معمولاً فیروزه را بر خلاف عقیق در ابعاد درشت تراش نمی‌دهند زیرا این کار هم باعث می‌شود قیمت آن به طور چشمگیری افزایش پیدا کند وهم باعث می‌شود از زیبایی این سنگ کاسته شود؛ چرا که ذاتاً فیروزه سنگی ریز نقش است! بزرگان دین و افراد حرفه ای در زمینه خرید انگشتر نیز، انگشتر عقیق را در انگشت چهارم خود قرار داده و انگشتر فیروزه را با ابعاد کوچکتر نسبت به انگشتر عقیق، در انگشت کوچک و در کنار انگشتر عقیق قرار می‌دهند. 

برای آشنایی بیشتر با سنگ فیروزه و خواص آن، می‌توانید مقاله سنگ فیروزه را مطالعه فرمایید!


آیا می‌دانید؟
در زبان انگلیسی رنگ سبز آبی کمرنگ را به با نام Turquoise به معنای فیروزه و رنگ سبزآبی پر رنگ را با نام persian green به معنای سبز ایرانی می‌شناسند.


سنگ لاجوردلاجورد (Lapis lazuli)

لاجورد در اصل واژه عربی شده لاژورد است. این سنگ از رنگی آبی کاربنی تشکیل شده است و شفافیت  بسیار کمتری نسبت به بقیه سنگ ها دارد. این سنگ در ایران نیز موجود است و به دلیل رنگ غلیظ آن، مورد توجه پادشاهان ایرانی بوده است. امروزه لاجورد به دلیل وجود انواع سنگ‌ های گران بها و متنوع، ارزش قدیم را ندارد اما هنوز مورد توجه جواهر سازان می‌باشد و بیشتر در ساخت گردنبند نقره از آن استفاده می‌شود. از آنجایی که بر اساس دانسته هایی مبنی بر روانشناسی رنگ ها، آبی رنگی آرامش بخش و مفید برای روح و روان می‌باشد، این سنگ طرفداران خاص خود را در میان مردم دارد.


توپازسنگ توپاز

همانطور که احتمالاً حدس می‌زنید، نام سنگ ها بیشتر مربوط به اولین مکانی است که آن سنگ در آنجا کشف شده است. نام این سنگ نیز به این دلیل توپاز نام گرفت که اولین بار در جزیره ای در دریای سرخ به نام توپازوس کشف شد. اولین و اصلی ترین سنگ توپاز به رنگ زرد مایل به سرخ بوده است. این سنگ غیرکوارتزی است و در ترکیبات آن، ‌آلومینیوم وجود دارد که ارزش آن را از الماس کمتر می‌کند. مقاومت توپاز نسبت به الماس کمتر است؛ با این حال رنگ های اصلی آن مانند زرد و آتشی جزء سنگ های قیمتی محسوب می شوند. جالب است بدانید سنگ توپاز مانند الماس، قابلیت ساخت مصنوعی و بهسازی را دارند.
توپاز جزء سنگ‌هایی است که تنوع رنگی بالایی دارد. این سنگ شفاف است و در رنگ‌های زرد، آتشی، بنفش و آبی آسمانی یافت می‌شود. رنگ آبی پر رنگ آن، با حرارت دهی شکل جذابتری به خود می‌گیرد. بقیه سنگ های توپاز هم قابلیت ارتقا خلوص رنگ، با حرارت دادن را دارند اما چون به طور کلی سنگ آبی کمیاب است، بیشتر این رنگ را روی توپاز بهسازی می‌کنند. مهمترین و معروفترین معادن توپاز در جهان، معادن سوئیس و لندن می‌باشند که توپاز لندن، به علت زیبایی منحصر به فرد و قیمت بالا، گاهاً بر روی رکاب فدیوم نیز قرار داده می‌شود.


عقیق (agate)

عقیق نوعی سنگ کوارتزی است که به دلیل شفاف بودن، آن را سنگ آبدار نیز می‌نامند در صورتی که شفافیتش به دلیل وجود سیلیس موجود درون آن است. این سنگ تنوع رنگی بسیار زیادی داشته و شامل رنگ سرخ، نارنجی، قهوه ای، کبود، سبز، زرد و حتی مشکی می‌شود. سنگ عقیق اولین بار در خاورمیانه مورد توجه قرار گرفت و به صورت زینتی از آن استفاده می‌شده است.
رنگ های مشکی این سنگ در یونان کشف شد. به همین دلیل از آن استقبالی صورت نگرفت اما در خاور میانه پس از اسلام، توسط پیامبر و امامان به عنوان سنگ برتر بر روی انگشتر مردانه توصیه شد و از آن پس انگشتر عقیق محبوبیت خاصی در جوامع اسلامی و مسلمانان پیدا کرد. انواع سنگ عقیق در جواهرات نقره، با توجه به رنگ و همچنین معدنی که سنگ عقیق از آنجا استخراج شده است، دسته بندی می‌شوند. این دسته شامل موارد زیر است:

1.عقیق یمنیانواع سنگ عقیق

 اغلب در طیف رنگ های سرخ می باشد. یمن نام یک منطقه در جنوب عربستان بود که به خاطر وجود همین سنگ‌های رنگین و جذاب، بسیار معروف شد. این منطقه به دلیل تجارت سنگ عقیق و سکونت مردم شهر، اکنون کشوری مستقل بوده و همچنان تجارت این سنگ را بر عهده دارد.

2. عقیق خراسانی

اغلب در رنگ های زرد و نارنجی بوده که عموماً در خراسان یافت می‌شود. به همین دلیل نام خراسان را به خود گرفته است امروزه این عقیق در کشورهایی مانند پاکستان، هند و یمن هم یافت می‌شود.

3. عقیق شرف الشمس

عقیق زرد یا نارنجی یک دست است که پشت آن نقوشی مخصوصی در روزی خاص حکاکی می‌شود.

4. عقیق شجر

نوعی سنگ عقیق است که در رنگ‌های سفید، خاکستری و مشکی یافت می‌شود و دارای رگه‌هایی با نقش های مختلف از جمله نقش درخت است.

4. عقیق سلیمانی (باباقوری)

 نوعی سنگ عقیق چند رنگ که به صورت لایه ای در رنگ ها متنوع روی هم قرار گرفته اند. در ایران، شکل حلقه های رنگی که با رنگ‌های متضاد همراه می‌باشد را عقیق باباقوری هم می‌نامند. این سنگ به دلیل عدم خلوص رنگی، خیلی مورد توجه قرار نگرفته اما طرفداران خاص خود را دارد.

5. عقیق دلربا

این عقیق به رنگ قهوه ای و نارنجی دارای دانه های ریزروشن شبیه به شن است که آن را بسیار جذاب کرده و بیشتر در زیور آلات زنانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.


سنگ یشم (Jade)

نام یشم، از گیاهی با همین عنوان گرفته شده است. سنگ یشم از خانواده سنگ‌های جاسپر بوده که در واقع نوعی کوارتز می‌باشد. جالب است بدانید این سنگ از خاورمیانه به اروپا معرفی شد و نام جاسپر هم نام انگلیسی گیاه یشم به معنای همچون یاس می‌باشد. بعد ها رنگ های سرخ آن هم کشف شد اما مردم چین و خاورمیانه از رنگ سبز آن بیشتر استقبال می‌کنند و رنگ سرخ کواتز را در سنگ عقیق می‌یابند. انگشتر یشم در میان مسلمانان، پر طرفدار است. به همین دلیل سنگ یشم در زبان انگلیسی با نام Jade (جده) هم شناخته می‌شود.


سنگ زبرجد-پریدوتزبرجد (پریدوت-Peridot)

این سنگ را یک سنگ کهکشانی می‌دانند به این دلیل که هم در شهاب سنگ‌ها مشاهده شده و هم در مریخ یافت می‌شود. اما می‌توان آن را در سنگ های آذرین آتشفانی هم یافت. سنگ زبرجد بر روی زمین در بیشتر مناطق یافت می‌شود اما بهترین و با کیفیت ترین آنها که رنگی پر رنگ  وخالص دارند، در آفریقا، میانمار و پاکستان است. این سنگ، شیشه ای مانند و به رنگ سبز روشن می‌باشد و درجه سختی آن از 6 تا 7 متغیر است. این بدین معناست  که شکنندگی آن بیشتر از سنگ های قیمتی می باشد، به همین دلیل جزء سنگ های نیم قیمتی محسوب می شود. بسیاری از مردم در تشخیص سنگ زبرجد و زمرد دچار اشتباه شده و این دو سنگ را همچون یکدیگر می‌دانند در صورتی‌که زبرجد و زمرد کاملاً با هم تفاوت دارند؛ زبرجد کاملاً شفاف بوده و سبز کمرنگ می‌باشد در حالیکه زمرد غالباً کدر بوده و بسیار پر رنگ تر است.

سنگ لعل (اسپینل- Spinel)سنگ لعل-اسپینل

سنگ لعل، یکی از سنگ‌های بسیار زیبا و دلنشین می‌باشد چرا که همچون دانه‌های انار، درخشان و جذاب است. لعل در طیف‌های رنگی سرخ و همچنین صورتی پررنگ هم یافت می شود.
این سنگ مانند یاقوت، نوعی اسپینل است؛ اما به دلیل وجود منیزیوم از یاقوت کم ارزش تر می باشد و قیمت آن بستگی به رنگ و شفافیتش دارد که معمولاً هرچه سرخ تر باشد، قیمت آن بیشتر است. سختی سنگ لعل، بین 7.5 تا 8 می باشد.


در نجفدر نجف (Dur najaf)

سنگ در، درواقع سنگی بی رنگ و شیشه ای مانند می باشد. این سنگ همچون عقیق، از نوع کوارتز است و در بستر رودخانه های مختلف و مناطق گوناگون یافت می‌شود. سنگ در هم مانند سنگ اوپال، دارای اتم اکسیژن می‌باشد.

دُر نجف به این دلیل مورد توجه شیعیان است که در حد فاصل وادی السلام و شهر نجف یافت می‌شود. نقل شده است این منطقه محل فرود آدم است و حضرت نوح مقداری از این سنگ را با خود به داخل کشتی برد. همچنین حدیثی از امام صادق(ع) در رابطه با در نجف نقل شده است که ایشان در آن حدیث، به خواص معنوی این سنگ اشاره ای ویژه کرده بودند. سنگ در هرچه شفاف تر باشد، قیمتی تر است اما در جهان، جزء سنگ‌های نیمه قیمتی به شمار می‌رود.


سنگ حدیدحدید (هماتیت)

حدید در زبان عربی به معنای آهن می باشد و واژه انگلیسی این سنگ به معنای خون مرده است به این دلیل که رنگ آن به قرمز تیره شباهت دارد. از میان مهمترین عناصر تشکیل دهنده این سنگ، می توان به آهن موجود در آن اشاره کرد که سرخی آن به دلیل زنگ زدگی آهن درونش پدیدار شده است؛ آهن موجود در سنگ حدید زنگ نزده، در زیورآلات مورد استفاده قرار می گیرد. در روایات انگشتر نقره آمده است به دست کردن دائمی آن، قساوت قلب و سنگ‌ دلی می‌آورد مگر اینکه روی آن ذکری مخصوص، حکاکی شده باشد و یا اینکه برای ذکر مورد استفاده قرار گیرد مانند تسبیح.


سنگ مرجانمرجان (تقیانوس)

مرجان یک سنگ دریایی است که از مرجان‌های درون دریا، طی چند هزار سال شکل گرفته است. این سنگ عموماً از کف دریا‌های امروزی یا قدیمی‌ بدست می‌آید. همانطور که احتمالاً می دانید، خشکی‌های برخی مناطق جغرافیایی، در هزاران سال پیش، جزء دریا‌های مملو از مرجان بوده‌اند. رنگ این سنگ، عموماً نارنجی پر رنگ مایل به سرخ است و جزء سنگ‌های نیمه قیمتی محسوب می‌شود.


سنگ الکس آندریتالکس آندریت

این سنگ غیر کوارتزی بوده و شکل گیری آن، با توجه به ترکیبات منطقه ای متفاوت است. مبدا سنگ الکس آندریت، کشور برزیل است و نسبت به سنگ‌های قیمتی دیگر، تازه شناخته شده و جوان تر می‌باشد. نام این سنگ از روی نام شخصی که برای اولین بار آن را کشف کرد برداشته شده است. این سنگ بیشتر در رنگ‌های آبی کبود و بنفش می‌باشد که گاهی هر دو طیفِ این رنگ ها را در خود جای داده و با شکست نور تغییر رنگ می‌دهد. سنگ الکس آندریت طرفدران بسیاری در جهان دارد و بیشتر در جواهرات طلا از آن استفاده می شود به همین دلیل جزء سنگ های قیمتی محسوب می شود. سنگ های موجود در بازار، الکس آندریت طبیعی نبوده و به صورت صنعتی ساخته می شوند. شایان ذکر است قیمت نوع طبیعی این سنگ، بسیار بالا بوده و خیلی کم یافت می‌شود.


سنگ آماتیستآماتیس (Amethyst)

سنگ آماتیس، جزء خانواده کوارتزهاست که در دو رنگ کبود نیمه شفاف و بنفش روشن یافت می‌شود. این سنگ جزء سنگ هایی است که به تازگی کشف شده و معادن آن عموماً در غارها یافت می شود. در حال حاضر، بزرگترین معادن آن در برزیل هستند. این سنگ ظاهری مشابه سیمان دارد اما وقتی به دو نیم تقسیم شود زیبایی آن نمایان خواهد شد. زیورآلات با نگین آماتیس، طرفداران بسیاری در جهان مخصوصاً در فرهنگ یونان باستان دارند. نوع خالص و شفاف آن، جزء سنگ‌های قیمتی و مناسب برای قرار گیری بر روی جواهرات طلا و نقره می باشد.


سنگ حدیدتورمالین (Tourmaline)

این سنگ ترکیبی از آهن، منیزیم و ‌آلومینیوم است که سختی آن حدود 7 می باشد و تنوع رنگی نسبتاً بالایی دارد. سنگ تورمالین اولین بار در آفریقا مورد توجه بومیان قرار گرفت و سپس به مناطق دیگر صادر گردید و دیگر معادن آن، در سریلانکا و برزیل هم یافت شد. در ایران، استان سیستان و بلوچستان دارای معان این سنگ می باشد. تورمالین جزء سنگ‌های قیمتی است و رنگ‌های سبز، صورتی و آبی آن، در ساخت جواهرات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 


سنگ اوپالاوپال

سنگ اوپال، اولین بار در استرالیا یافت شد. هم اکنون نیز بالای 90 درصد سنگ اوپال جهان، از این قاره استخراج می‌شود. این سنگ از خانواده کوارتز است و نوعی عقیق محسوب می‌شود. وجه تمایز اوپال با سنگ عقیق، درخشندگی و رنگارنگ بودن آن است. این سنگ با توجه به تنوع رنگی و انکسار نور قیمت گذاری می‌شود و هر چه انکسار نورش بیشتر باشد، قیمتی تر خواهد بود. اما به این دلیل که در ساختار خود، دارای آب می باشد، شکننده بوده و جزء سنگ های نیمه قیمتی محسوب می شود.


سیترین (Citrine)سنگ سیترین

سیترین به معنای لیمو است! این سنگ نیز مانند عقیق، از خانواده کوارتز بوده و فقط در طیف رنگ‌های زرد موجود می‌باشد. سنگ سیترین به دلیل وجود اتم‌های اکسیژن در درصد بالا، شکننده می‌باشد و می توان به این نکته اشاره کرد که قدمت کشف آن، بسیار کمتر از سنگ‌های دیگر است و به نوعی سنگی جدید می‌باشد.

این سنگ غالباً برای انگشتر های زنانه استفاده می‌شود و جزء سنگ‌های نیمه قیمتی محسوب می‌باشد.


مرواید

مروارید

مروارید یکی از سنگ های قیمتی جهان است که به خودی خود، براق بوده و نیازی به تراش و سیقل ندارد این سنگ با ایجاد ماده کلیسیت، آراگونیت و آهک توسط موجود نرم تن دریا، درون صدف ساخته می‌شود. مروارید ها اغلب به شکل کروی و سفید می‌باشند اما اشکال و رنگ های دیگر آن هم موجود است و هرچه نوع آن کمیاب تر و بزرگتر باشد، طبیعتاً قیمتی تر است.


کهرباکهربا

کهربا در واقع سنگ نیست اما با گذشت زمان و در اثر فشار بالا شبیه به سنگ درآمده است. این نگین، رزینی شکل است که از صمغ درختان در میلیون ‌ها سال پیش شکل گرفته  و در طیف رنگی قرمز تا زرد و قهوه ای یافت می‌شود. 

برای خواندن اطلاعات کامل تر در مورد کهربا می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

همه چیز درباره کهربا
 


سخن آخر

سنگ‌ها، کانی های زمین هستند که آفریدگار، آنها را برای استفاده انسان قرار داده است تا از فواید آنها بهره‌مند شوند. سنگ ها خواص ذاتی ندارند پس جادویی نیستند و اگر کسی خواص سنگ را به سنگ نسبت داده و به آفریدگار نسبت ندهد، مشرک است و هیچ تاثیری از سنگ نخواهد گرفت.

 09151119888
مطالب مرتبط
DNN